Antynowotworowe właściwości soku jabłkowego
Jabłka są znakomitym środkiem antyrakowym. Ich właściwości odkryli naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego. W trakcie trzech latach wnikliwych eksperymentów okazało się, że w surowych jabłkach i mętnych sokach jabłowych znajdują się związki organiczne niezwykle korzystne dla zdrowia.
O jakich związkach mowa? Główną zaletą mętnego soku jabłkowego jest duża ilość witaminy C oraz dobroczynnych związków fenolowych inaczej zwanych antyutleniaczami. Chronią one przed chorobami układu krążenia czy rakiem poprzez likwidację tzw. wolnych rodników. Niestety w procesie produkcji soku klarownego te pożyteczne substancje ulegają rozkładowi – powiedział główny autor badań prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – Sok klarowny jest pozbawiony witaminy C, związki fenolowe pozostają w śladowych ilościach – ok. 10 do 20 proc. Dlatego też, w profilaktyce i leczeniu wszelkich schorzeń istotne jest, aby wypijać naturalnie mętny sok jabłkowy.
“Mętny sok jabłkowy zapobiega nowotworom i wspomaga ogólną odporność.”
Taką teorię ogłosili naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zawarte w sokach mętnych związki z grupy polifenoli (głównie flawonoidów), których jest 4-razy więcej niż w sokach klarowanych działają przeciw-nowotworowo, między innymi obniżając ryzyko zachorowania na raka piersi oraz powstrzymując rozwój raka płuc. Usuwając z organizmu wolne rodniki, działają także przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.
Zdrowie płynące z picia naturalnie mętnego soku jabłkowego jest nieocenione, więc pijmy soki!
Zaobserwuj Sok Gabler – Naturalnie z Warki na Facebooku i Google+ aby być zawsze na bieżąco!